Prutske en 2x Celien Guns goed voor 3-0 tegen Hongarije

Uit "Vrouwenvoetbalkrant"

De Belgian Red Flames U19 zijn begonnen aan de eliteronde richting EK in Noord-Ierland. En ze willen zich daar erg graag voor plaatsen.

 

De selectie trok woensdag naar Hongarije, waar het in de eliteronde naast het thuisland ook Spanje en Rusland moet bekampen. Dat is een zeer moeilijke loting, want Spanje is een absolute wereldtopper.

Begonnen werd er tegen het thuisland Hongarije. Geen makkelijke opdracht, maar wel eentje die tot een goed einde werd gebracht. Celien Guns scoorde twee keer - in de eerste voorronde maakte ze ook al vier doelpunten voor de jonge Flames.

Via Dhont werd het ook nog 3-0 halfweg de tweede helft, meteen goed voor een eerste driepunter. In de andere wedstrijd versloeg Spanje Rusland met 3-1, dus mogelijk dat het duel tegen Spanje cruciaal gaat worden.

Uit "Vrouwenvoetbalbe"

Op de eerste speeldag in groep 1 hebben de Belgian Red Flames U19 onder leiding van bondscoach Kris Van Der Haegen in Boedapest gewonnen tegen het gastland.

België, dat aan de wedstrijd begon met vijf speelsters van Standard, vier van KAA Gent Ladies en eentje van respectevelijk RSC Anderlecht en OH Leuven kwam na een halfuur op voorsprong via Celien Guns (0-1, 30ste minuut). De speelster van OH Leuven verdubbelde iets over het uur de voorsprong (0-2, 65ste minuut) waarna Elena Dhont van KAA Gent Ladies twee minuten later voor de eindstand zorgde (0-3, 67ste minuut).

In het andere duel in Dabas won Spanje met 3-1 tegen Rusland. Spanje kwam op voorsprong via een strafschop van Lucia Garcia (1-0, 36ste minuut). Op slag van rust verdubbelde Aitana Bonmati de voorsprong (2-0, 45ste minuut). Onmiddellijk na de rust zorgde Patricia Guijarro voor een derde Spaanse doelpunt (3-0, 47ste minuut). Rusland redde even over het uur de eer dankzij een tegendoelpunt van Veronika Kuropatkina (3-1, 64ste minuut).

België en Spanje beginnen dus met het maximum en ze ontmoeten elkaar pas op de laatste speeldag van deze Eliteronde waarbij de groepswinnaars en de beste tweede (in de wedstrijden tegen de 1ste en de 3de bij de eindstand) van alle groepen zich plaatsen voor het EK. In groepen 2 (Engeland), 3 (Nederland), 4 (Schotland) en 5 (Italië) zijn de eindwinnaars al bekend. Groep 6 met Duitsland, Ijsland, Polen en Zwitserland wordt pas gespeeld tussen 7 en 12 juni 2017.

Zij kwamen in actie op de openingsdag voor België U19 onder leiding van Kris Van Der Haegen:
Lisa Lichtfus; Laura Gorniak (46’ Alexandra Soree), Yuna Appermont, Charlotte Tison (c), Elena Dhont (80’ Ulrike De Frère), Celien Guns, Maëlis Henneuse, Kassandra Missipo, Shari Van Belle, Sarah Wijnants (75’ Kirsten Raemdonck), Davinia Vanmechelen.
Reservedoelvrouw Lowiese Seynhaeve en de speelsters Yenthe Kerckhofs, Mariam Abdulai Toloba en Raquel Viaene bleven op de volledige wedstrijd op de bank!

Uitslagen en doelpuntenmakers Eliteronde EK U19 in Hongarije – 1ste speeldag:

Hongarije – België 0-3 (rust: 0-1);
Doelpunten: 30′ Celien Guns 0-1, 65′ Celien Guns 0-2, 67′ Elena Dhont 0-3.

Spanje – Rusland 3-1 (rust: 2-0);
Doelpunten: 36′ Lucia Garcia 1-0 op strafschop, 45′ Aitana Bonmati 2-0, 47′ Patricia Guijarro 3-0, 64′ Veronika Kuropatkina 3-1.

De stand na 1 speeldag is:
1. België 1-3 (3-0);
2. Spanje 1-3 (3-1);
3. Rusland 1-0 (1-3);
4. Hongarije 1-0 (0-3).

Het programma in groep 1 ziet er verder als volgt uit:

Op zondag 28 mei 2017 om 16 uur:
België – Rusland (in Dabas);
Spanje – Hongarije (in Boedapest);

Op woensdag 31 mei 2017 om 16 uur:
Rusland – Hongarije (in Boedapest);
België – Spanje (in Dabas).