Onze speelster Kassandra Missipo verrassend “in” en dan weer normaal “out”?

Achter de schermen bij de EK Red Flames selectie: speelster Kassandra Missipo verrassend “in” en dan weer normaal “out”?

Op 5 juli 2017 werd onze speelster Kassandra Missipo om disciplinaire redenen uit de selectie van de Red Flames geweerd. De Bondscoach Ives Serneels stuurde hiervoor een tweet de wereld in. Kassandra werd al eerder op zondagochtend 2 juli 2017 via een telefoontje van de Bondscoach van haar expulsie uit het team verwittigd. Er werd haar ook gevraagd om  de “Red Flames” kledij  op 5 juli 2017, de datum van de volgende stage, op het nationaal opleidingscentrum in Tubize in te leveren. Onze club, KAA Gent Ladies, werd in eerste instantie niet officieel door de KBVB of de Bondcoach op de hoogte gebracht van dit gegeven, maar moest het bericht via de sociale media ontvangen.

Slechts op 6 juli 2017 werd het clubbestuur, nadat Dominique Reyns, Directeur Vrouwenvoetbal KAA Gent zelf de Bondscoach via mail had gecontacteerd op 5 juli, door een communicatiemedewerker van de KBVB  ingelicht over de officiële reden van de verwijdering van Kassandra. De officiële reden die aan ons werd medegedeeld is: “Ongeoorloofde overnachting op de camping van de Keizer Karel voetbalCup in Gent tijdens de onderbreking tussen de twee stages”. De overnachting strookt volgens de Bondcoach niet met een sportieve voorbereiding op een Europees Kampioenschap (EK).

We kunnen begrijpen dat het slapen in een tent een paar weken voor en in de volle voorbereiding van een Europees Kampioenschap, verre van ideaal is en dat het vermoedelijk geschikter was geweest dat onze speelster Kassandra haar nachtrust in een comfortabel bed had doorgebracht. Kassandra is er zich wel degelijk van bewust dat ze hier misschien wel een inschattingsfout heeft gemaakt. Alle Red Flames speelsters hadden namelijk de boodschap gekregen dat ze zich nu enkele dagen, voordat de volgende stage op 5 juli 2017 in Tubize zou beginnen, even konden ontspannen. We zijn echter erg verrast om vast te stellen dat het slapen in een tent aanleiding geeft tot zulk een commotie en de doorslag is voor een dergelijk ingrijpende en drastische beslissing.

Wat ons hierbij vooral tegen de borst stuit, is de manier waarop dit verhaal blijkbaar zijn oorsprong zou hebben gehad. Het Keizer Karel voetbal Cup tornooi is een gegeerde trekpleister voor vele voetballiefhebbers, waar ook sommige Red Flames als toeschouwers van de partij waren. Er blijkt echter iemand een uitzonderlijke interesse gehad te hebben over het doen en laten van onze speelster Kassandra. Via deze info werd de Bondscoach over de overnachting in de tent ingelicht. Wij vinden een dergelijke stiekeme aanpak in dit verhaal deontologisch niet gepast en onwaardig. We willen aanhalen dat Kassandra daar alleen is blijven slapen en dat er voor de rest aldaar niets anders gebeurd is. We willen hiermee eventuele speculaties hierover uit de wereld helpen. Onze speelster Kassandra gaf aan dat zij, aangezien zij nog niet over eigen vervoer beschikt, besliste, zonder enige argwaan, om 1 nacht te blijven overnachten op de camping aldaar en daarna met de trein naar huis terug te keren. 

De beslissing is nu gevallen. We willen met deze informatie enkel aangeven dat de sanctie die genomen  is volgens ons niet in verhouding staat met de feiten en dat de manier waarop de informatie verkregen werd, tot nadenken stemt.

Kassandra Missipo speelde voor en met ons KAA Gent Ladies team een geweldig seizoen, met de Bekerfinale als kers op de taart . Voor ons was het dus helemaal geen verrassing dat ze meeging naar het EK in Nederland en dat ze beloond zou worden voor haar inzet met een selectie voor het  Red Flames A-team.

Waar wij ons als club wel vragen bij stellen, is niet over hoe het met de voetbaltechnische bagage binnen de Belgian Red Flames is gesteld , want wij twijfelen er niet aan dat deze speelsters één voor één getalenteerd zijn. Wij maken ons wel zorgen over wat er binnen deze ploeg op vlak van “fairplay op menselijk vlak” gaande is. Wij keuren de manier af waarop onze speelster Kassandra in een negatief daglicht werd gesteld, wat tot haar uitsluiting  uit het Red Flames team heeft geleid. We hopen dat dit geen voorbode is voor wat zich spijtig genoeg soms al veel te veel binnen de mannenvoetbalwereld afspeelt, namelijk dat persoonlijke  en commerciële belangen meer en meer de overhand nemen en er met ethische en deontologische afspraken   als het uitkomt -  een loopje wordt genomen in het vooruitzicht van eventuele interessante EK-premies.

De Club gaat geen verdere sancties nemen tegen Kassandra. Wij kennen haar namelijk in haar diverse facetten als een gedreven, aangename persoonlijkheid, die graag wel eens lol maakt. Dit is volgens ons nog te wijten aan haar jeugdige leeftijd. Wij kennen haar  echter ook als een talentvolle speelster die objectief een klare analyse kan geven van de gespeelde wedstrijden en altijd tot het einde van een match doorbijt ook als de uitslag niet zo gunstig is. 

We wensen als club bij te dragen aan de verdere uitbouw van de voetbalcarrière van Kassandra, waarvan wij hopen dat deze op termijn schitterend wordt .Wij willen haar daarbij alleszins helpen.

Laat ons hopen dat dit voorval éénmalig was en dat  het “Fairplay en Collegialiteit kompas” binnen het nationale vrouwenvoetbal niet meer doldraait maar snel weer in evenwicht geraakt. We blijven geloven  dat er ook voor de vrouwenvoetbal een mooie, positieve en correcte toekomst is weggelegd en wensen het Red Flames team veel succes toe tijdens het Europees Kampioenschap in Nederland. Maak ons trots in Nederland, op alle vlakken!

Het Bestuur van KAA Gent Ladies