Ons Elke bij de lijst van 10 voor de gouden schoen

2017 wordt het jaar van het Belgische vrouwenvoetbal. Niet alleen spelen de Red Flames het EK, ook reikt 'Het Laatste Nieuws' een Gouden Schoen voor vrouwen uit. Een primeur. Sinds 1954 bestaat de Gouden Schoen, een prijs voor de beste speler uit de Belgische eerste klasse van het voorbije kalenderjaar. Op 8 februari op het Gala in Lint komt daar voor het eerst een Gouden Schoen voor vrouwen bij. Bij de dames gaat het niet om de beste speelster van de Belgische competitie, wel om de beste speelster met de Belgische nationaliteit. Ook meisjes die in het buitenland aan de slag zijn, komen in aanmerking.

HLN stelde een unieke jury samen, die zeventig kenners van het vrouwenvoetbal telt. Het gaat dus om andere stemgerechtigden in vergelijking met de klassieke Gouden Schoen. De jury kan kiezen voor in totaal tien genomineerden - allen internationals. Topfavorieten zijn Tessa Wullaert, Janice Cayman en Aline Zeler, niet toevallig allemaal lid van de Red Flames. De nationale ploeg is gekwalificeerd voor het EK in Nederland deze zomer. Die wedstrijden tegen Denemarken, Noorwegen en Nederland zullen live te volgen zijn op de openbare omroep. En behoudens blessures zal dan ook de eerste vrouwelijke Gouden Schoen meespelen. 

en ook bondscoach Serneels is in zijn nopjes ...

'The sky is the limit' voor de Red Flames, zeker nu ze voor het eerst een Gouden Schoen krijgen. Ives Serneels juicht de aandacht toe, maar beseft: "We moeten ons blíjven tonen."


1. INVOERING GOUDEN SCHOEN: "We verdienen dit"

Zeventig stemgerechtigden. Tien genomineerden. Eén prijs. Op 8 februari komen tien Red Flames in Lint voor de eerste keer in aanmerking voor de Gouden Schoen. Serneels is uiterst tevreden met het initiatief: "Toen ik nog bij Lierse en Westerlo speelde, vond ik het Gala telkens leuk - 't was toch altijd iets om naar uit te kijken. In België is de Gouden Schoen de prijs met de meeste uitstraling. Elke voetballer wil die winnen. Wel, bij mijn speelsters zal dat niet anders zijn - dat is nu eenmaal de topsportmentaliteit -, ook al gunnen ze elkaar onderling succes. Zo hoort het."

Een live-uitzending op nationale televisie: voor veel Belgen wordt de trofee een eerste kennismaking met het vrouwenvoetbal. "Onze speelsters zelf zullen blij zijn met de invoering", aldus Serneels. "Dit is een nieuwe deur die opengaat, maar het is keer op keer afwachten hoe de buitenwereld reageert. In het verleden heeft me dat soms ontgoocheld. Even vaak werd ik positief verrast. (grijnst) Ik hoop dat het nu dat laatste wordt, want dit kan een nieuwe stap in de ontwikkeling van 'het product Red Flames' zijn."
Wat het ook wordt: "Mijn meisjes zullen genieten van de aandacht. En ja, ze verdienen dit moment in de schijnwerpers."

 

Berichten uit het HLN van 14 jan 2017

Dichter bij mooi voetbal kan je niet komen

KAA Gent Ladies, de grootste meisjes- en vrouwenvoetbalclub van het land!