Na 1-4 nu 5-0 voor Flames met Gentse inbreng

Uit "Vrouwenvoetbalbe"

Drie dagen na het zware verlies in de vriendschappelijke wedstrijd in Eupen tegen Spanje, de winnaar van de Algarve Cup 2017, stonden de Belgian Red Flames opnieuw op het veld maar dit keer in Leuven met Schotland als oefenpartner.

Op een avond met ook voetbal in de kwartfinales van de UEFA Champions League bij de mannen (Juventus-FC Barcelona stond daar o.a. op het programma) werd er gewoon op hetzelfde uur als op het kampioenenbal gespeeld in het Eneco Stadion in Leuven. Bijzonder vreemd dat er dan bij de KBVB geen belletje gaat rinkelen om zo’n oefenduel een beetje vroeger aan te vangen. Maar goed zij die aanwezig wilden zijn waren er wellicht ook alhoewel dat niet meteen voor een massale opkomst zorgde in een duel tegen een tegenstander die de Belgian Red Flames zeker beter moest liggen dan het technisch bijzonder sterke Spanje.

Vooraf kreeg Tessa Wullaert van de organiserende krant Het Laatste Nieuws en van bondsvoorzitter François De Keersmaecker haar Gouden Schoen definitief uitgereikt en daarna was het voetballen geblazen voor de Belgian Red Flames in een opstelling die wellicht op enkele uitzonderingen na het basiselftal op het EK 2017 dicht zal benaderen. De uitstap naar Eupen waar nochtans perfekte speelcondities gevonden werden was de Belgian Red Flames niet goed bevallen en dus bleven er van het elftal van afgelopen zaterdag slechts 3 speelsters overeind aan de start van het tweede oefenduel namelijk Heleen Jaques in de verdediging en het spitsenduo Tessa Wullaert en Janice Cayman vooraan. Al de andere posities werden door bondscoach Ives Serneels anders ingevuld.


De opstelling van de Belgian Red Flames tegen Schotland! Foto – (c) KBVB

Hieronder kan U de vergelijking maken met de oefenwedstrijd in Eupen afgelopen zaterdag tegen Spanje!


De opstelling van de Belgian Red Flames in Eupen tegen Spanje! Foto – (c) KBVB

De Belgian Red Flames hadden er in Leuven duidelijk zin in en ze stonden ook tegen een tegenstander die maar liefst 10 speelsters moest missen voor dit oefenduel op Belgische bodem. Het eerste schot kwam van Schotland met Lisa Evans zonder veel gevaar voor Nicky Evrard (1ste minuut). Het vervolg was Belgisch met mooi voetbal, kansen, schoten en in de eerste helft maar liefst 9 hoekschoppen voor de Belgian Red Flames. Na 33 minuten viel uit de 8ste hoekschop genomen door Lien Mermans de openingsgoal met het hoofd van Maud Coutereels (1-0) en dat vlak nadat Janice Cayman met een knappe boogbal van ver de bal via het doelhout en Shannon Lynn, de Schotse doelvrouw, in hoekschop zag verdwijnen! Schotland was voor de rust slechts een schim van wat het echt kan.


Lien Mermans was blij met haar doelpunt tegen Schotland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de 2de helft werd de tegenstand er niet beter op en speelden de Belgian Red Flames verder op niveau met nog voor iedereen terug op zijn plaats zat een tweede goal van Lien Mermans op aangeven van assistenkoningin Tessa Wullaert (2-0, 47ste minuut). Net voor het uur mocht de Gouden Schoen dan zelf na een afgeweerde hoekschop van Aline Zeler het derde doelpunt van de avond aantekenen, meteen haar 31ste ooit voor de Belgian Red Flames (3-0, 59ste minuut). Daarmee doet Tessa Wullaert inmiddels beter dan Paul Van Himst en Bernard Voorhoof bij de Rode Duivels die 30 keer voor het Belgische nationale team wisten te scoren! Schotland dreigde daarna even met een vrije trap van Jane Ross, die uitkomt voor de Engelse UWCL-halve finalist Manchester City, maar Nicky Evrard (KAA Gent Ladies) zorgde voor een knappe redding (76ste minuut).

De score had al vroeger verder kunnen oplopen via o.a. Yana Daniëls of Janice Cayman maar zij waren soms niet egoïstisch genoeg om de trekker over te halen. Het werd uiteindelijk toch nog 4-0 en 5-0 dankzij de na 79 minuten voor Tessa Wullaert ingevallen Jassina Blom. De speelster van SC Heerenveen trapte eerst vanop afstand met een lichte deviatie voorbij de Schotse doelvrouw (4-0, 85ste minuut) en vervolgens werd ze ook nog eens alleeen op doel gestuurd waarbij ze succesvol met links in de hoek afrondde (5-0, 90ste + 3′ minuut). Deze ruime overwinning gaf de afwezigen in Leuven in elk geval ongelijk. Het publiek kreeg immers meer dan waar voor zijn 5 of 8 euro. De volgende tegenstander van de Belgian Red Flames in Leuven is op dinsdag 13 juni 2017 vice-wereldkampioen Japan. Dan staan de Belgian Red Flames op minder dan een maand van het EK 2017 in Nederland. Ten laatste op 6 juli 2017 weten we welke 23 speelsters bondscoach Ives Serneels mee zal nemen naar het allereerste EK van een Belgisch nationaal vrouwenvoetbalteam! Ondertussen zullen we ook al weten tegen wie de Belgian Red Flames het op weg naar het WK 2019 in Frankrijk moeten opnemen. De loting daarvoor is op dinsdag 25 april 2017 in Nyon!