En wij effe jaloers op Nederland ... England place to be !

Uit Trouw

Het EK is dé kans om in Nederland vrouwenvoetbal definitief op de kaart te zetten, vindt Daniëlle van de Donk, die in Engeland ziet hoe de sport kan floreren.

Daniëlle van de Donk in actie tijdens een oefenwedstrijd tegen Japan eerder deze maand. Daniëlle van de Donk weet nog goed dat ze eind 2015 met haar vader een rondrit maakte door de streek ten noorden van Londen. Op weg naar St. Albans waar het trainingscomplex van Arsenal Football Club is gevestigd, vergaapte ze zich aan de oude kleine huisjes langs de weg. “Het was een beetje alsof je terug in de tijd ging.”

Als voetbalster van Arsenal maakte Van de Donk in Engeland juist een paar grote sprongen voorwaarts. Na drie seizoenen bij PSV/FC Eindhoven en vier maanden bij het Zweedse Kopparsbergs/Göteborg FC speelt de 25-jarige Brabantse nu bij ‘de meest professionele club die ik ooit heb gezien’.

Met Vivianne Miedema, die deze zomer overstapt van München naar Londen, komt het aantal Nederlanders bij Arsenal op vier. Naast Van de Donk dragen ook Sari van Veenendaal en Dominique Janssen het shirt van de Gunners.

“Onze Spaanse coach vindt Nederlandse speelsters intelligent en tactisch verder dan andere speelsters.”

Afgezien van de faciliteiten bij de Londense topclub geniet Van de Donk van de waardering die er aan de overzijde van de Noordzee is voor het vrouwenvoetbal. “Mensen praten heel open over voetbal. In Nederland was het heel lang: voetbal is toch voor mannen? En eigenlijk is het nog een beetje zo.”

“Het grootste verschil is dat je echt onderdeel bent van Arsenal. Ik heb bij PSV niet in het PSV-shirt gespeeld omdat het PSV/FC Eindhoven was. Ik heb nooit gevoeld dat de vrouwen echt omarmd werden. Dat is hier wel zo, dat merk je aan alles. Je gebruikt dezelfde faciliteiten als de mannen, je luncht met elkaar. Dat vind ik indrukwekkend.”

‘Engeland is wel een goed voorbeeld voor ons. Ik hoop dat wij daar ooit komen, al zal dat niet snel gaan.’

De waardering komt niet alleen van de mensen op straat (‘Veel kinderen willen met de internationals op de foto’) en binnen de clubs, ook de Engelse voetbalbond FA doet er alles aan om het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te tillen. Kosten noch moeite worden gespaard.

“De internationals worden behandeld als full-profs. Ze krijgen maandelijks van de FA een bedrag van 2500 pond naast hun salaris bij de club. Ze hoeven zich over niets anders druk te maken dan over voetbal. En ze kunnen vanuit de bond ook allerlei opleidingen volgen. Dat is veel beter dan in Nederland.”

“Ik vind dat de Engelse bond de internationals meer waardeert dan onze bond dat doet. Zij maken het de speelsters makkelijk, dat doet onze bond zeker niet. Er zijn nog veel meiden die moeten werken, of meiden die naar school gaan. Dan wordt het moeilijk de volgende stap te maken.”

“Er wordt altijd gezegd dat onze bond het geld niet heeft, maar volgens mij valt dat wel mee. Ik besef dat het niet zomaar komt aanwaaien en misschien moeten wij meer presteren om verder vooruit te komen. Engeland is wel een goed voorbeeld voor ons. Ik hoop dat wij daar ooit komen, al zal dat niet snel gaan.”

Het EK, dat van 16 juli tot en met 6 augustus in zeven Nederlandse steden wordt gespeeld, kan het aanzien van het vrouwenvoetbal in ons land weer wat opkrikken. De belangstelling voor het evenement is in ieder geval groot. De poulewedstrijden van Oranje, tegen Noorwegen, Denemarken en België zijn uitverkocht.

Van de Donk: “Dit toernooi is de gelegenheid om onze sport op de kaart te zetten. Ik denk dat iedereen gaat inzien dat vrouwenvoetbal ook echt van hoog niveau is. Voor mij leeft dit EK meer dan het WK in Canada. Partijen om ons heen doen veel met ons qua marketing. Ze willen ons groot en professioneel neerzetten.”

‘Ik ren veel en ben net een puppy die steeds de bal wil hebben’

Bij het WK-debuut van twee jaar geleden werd Nederland in de achtste finales uitgeschakeld door Japan. Van de 23 speelsters van toen zijn er vijftien ook dit EK weer bij. En in tegenstelling tot destijds staan veel internationals nu onder contract bij grote buitenlandse clubs.

“We hebben nu meer ervaring”, zegt Van de Donk. “Op de trainingen is te merken dat veel meiden bij hun clubs progressie hebben geboekt. Marjolijn van de Bighelaar is nu aangesloten en ik vroeg haar hoe de eerste trainingen bij Oranje waren bevallen. ‘Heel anders dan bij Ajax’, zei ze, en dat is goed om te horen.”
In de afgelopen oefenduels van Oranje speelde Van de Donk niet op tien, haar favoriete positie die ze ook bij Arsenal bekleedt. De ene keer had ze op links een vrije rol, tegen Noorwegen stond ze op zes. “Ik vind het niet zo erg. Ik ren veel en ben net een puppy die steeds de bal wil hebben. Dan is tien wel de mooiste plek.”

Grondige voorbereiding

Na een driedaags trainingskamp in Hoenderloo zijn de Nederlandse voetbalsters vandaag neergestreken in Zeist. Ter voorbereiding op het EK heeft de selectie van bondscoach Sarina Wiegman hier twee trainingsstages van drie dagen belegd. Geoefend wordt er nog tegen Wales op 8 juli.

Op zondag 16 juli opent Oranje de Europese titelstrijd tegen Noorwegen in Stadion Galgenwaard in Utrecht (18.00 uur). De tweede poulewedstrijd is op donderdag 20 juli tegen Denemarken op Het Kasteel in Rotterdam (20.45 uur) en de poulefase wordt afgesloten op maandag 24 juli tegen België in het Koning Willem II Stadion in Tilburg (20.45 uur).

De drie poulewedstrijden van Nederland zijn al uitverkocht.

Bron: Trouw