BERICHT VAN ONZE CLUBARTS IVM COVID-19

Beste speelsters en ouders

 

Langs deze weg wil ik graag nog eens de ernst van de situatie met betrekking tot de COVID-19 pandemie benadrukken. De overheid trof vorige week verschillende maatregelen om de exponentiële stijging van het aantal besmettingen te voorkomen. Deze maatregelen zijn broodnodig, gelet op de huidige situatie in Italië. Uiteraard hebben deze maatregelen een grote impact op het sociale leven van ons allemaal.

Door het wegvallen van sociale evenementen, zoals voetbal, merk ik tot mijn grote teleurstelling dat onze maatschappij dit sociaal gebeuren elders begint te zoeken. Lockdown feestjes, spelletjesavonden met vrienden, afspreken om samen naar "De Mol" of "Blind Getrouwd" te kijken. DOE DIT NIET.

Ik vraag met aandrang om jullie sociale contacten zoveel als mogelijk te beperken.

We weten op dit moment onvoldoende over het virus en de agressiviteit ervan. Ook als je geen symptomen vertoont, kan je drager zijn en dit doorgeven aan anderen, die het op hun beurt weer doorgeven aan anderen. Zo bestaat het gevaar dat de meest kwetsbaren van onze bevolking, ongewild, besmet geraken met het virus.

Niet alleen ouderen kunnen zware gevolgen ondervinden van de besmetting, ook twintigers of dertigers kunnen zwaar ziek zijn en in het ziekenhuis terechtkomen. Zij genezen hier meestal volledig van maar nemen plaatsen in van ouderen die intensieve zorgen nodig hebben. Het probleem situeert zich dus in het beperken van het aantal besmettingen op een bepaald moment in de tijd zodat de zorgcapaciteit van de ziekenhuizen niet overschreden wordt en dat geen keuze moet gemaakt worden in welke patiënten kunnen behandeld worden.

Uiteraard blijft het belangrijk om in deze tijden te blijven bewegen en ik raad jullie ook ten zeerste aan deze tijd nuttig te gebruiken om de basisconditie op peil te houden, jullie balgevoel te onderhouden en eventueel te werken aan letselpreventie. MAAR DOE DIT ALLEEN. Spreek dus niet af met teamgenoten of vrienden om een matchke te gaan spelen, blijf thuis en doe dit in je eigen tuin of op een RUSTIG veldje met zo weinig mogelijk anderen in de buurt.

Voor een mooie en duidelijke uitleg over de huidige situatie verwijs ik graag naar het bericht van Prof Derave, professor bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Gent: https://www.facebook.com/wim.derave.12/posts/1549060331936345

Dus nogmaals een oproep: Beperk jullie sociale contacten maximaal om de overbelasting van ons zorgsysteem te vermijden en jullie ouders en grootouders te beschermen.

Ik hoop dat ik op jullie begrip en solidariteit kan rekenen.

Met vriendelijke groeten

Ella Staelens – Clubarts

In naam van de volledige medische staf van de KAA Gent Ladies