Allemaal jaloers op OHL

LEUVENAARS ZIJN HOFLEVERANCIERS VAN DE RED FLAMES

 

Met zeven zijn ze, de speelsters van OHL die in de preselectie van de Red Flames voor het EK zitten. Het is daarmee samen met het grote Anderlecht, al vijf jaar na elkaar landskampioen, hofleverancier van de huidige selectie. Hoe kan dat? Een verklaring.

Valerie Van Avermaet HET NIEUWSBLAD

 

Amber Tysiak, Lenie Onzia, Zenia Mertens, Sari Kees, Jill Janssens, Marie Detruyer en Hannah Eurlings zijn naast OHL-speelster ook Red Flame. Dat is uiteraard omdat OHL de jongste jaren sterk investeerde in de vrouwenploeg en een visie heeft uitgebouwd, maar het profiteert ook van het Yellow Flames-project, waar zeg maar de Red Flames van de toekomst worden klaargestoomd.

Het is een project van Voetbal Vlaanderen dat talentvolle meisjes dezelfde kansen geeft om zich te ontwikkelen zoals jongens in de jeugd bij topclubs als Anderlecht, Genk of Club Brugge en ontstond vijf jaar geleden. Aanvankelijk namen dat eerste seizoen in 2017-2018 18 meisjes deel, intussen zijn dat er 55 tussen de 14 en de 18 jaar. En het is vooral OHL dat daar de vruchten van plukt. Zo zijn Janssens, Detruyer en Eurlings producten van de Yellow Flames.

Op internaat in Leuven

De reden: de Yellow Flames verzamelen op de topsportschool in… Leuven, waar ze op internaat zitten. De speelsters zijn vrij om hun club te kiezen, maar het mag dus niet verbazen dat een groot deel van de talenten blijft plakken bij OHL. Ook omdat Voetbal Vlaanderen voor het project nauw samenwerkt met OHL Ladies. Zo is Arno Van den Abbeel zowel assistent bij OHL als trainer op de topsportschool. En hij is niet de enige. Nog een voorbeeld van de samenwerking: tot vorig seizoen mochten de leerlingen van de derde graad ’s avonds alleen gaan trainen bij de A-kern van hun club op voorwaarde dat die club OHL was. Meisjes die bij andere clubs aangesloten waren, mochten dat niet. Sinds dit seizoen is die regel dan wel aangepast en mag het wel, het blijft opmerkelijk.

Neutraliteit verloren

Bob Browaeys, hoofd van het sporttechnisch departement van Voetbal Vlaanderen, begrijpt dat de andere clubs van de Womens Scooore Super League kritiek hebben. “We beseffen dat we door de samenwerking met OHL onze neutraliteit wat verloren zijn en dat dat niet ideaal is”, geeft hij toe. “Maar we hebben er wel alles aan gedaan om dat te voorkomen. Wij wilden drie jaar geleden met ons derdegraadsteam uitkomen in eerste nationale of in de Super League, waardoor we niet hoefden samen te werken met een Super League-club. De meeste teams uit de Super League wilden dat echter niet omdat ze bang waren dat alle jonge talenten dan voor ons zouden kiezen. We hebben zelfs Roberto Martinez naar een vergadering van de Pro League gestuurd om de rest te overtuigen, maar het baatte niet. Nochtans zijn de clubs hun talenten nu ook kwijt, want 80 procent kiest voor ons. We hopen dat de clubs dus alsnog op de lange termijn gaan denken. Al geloven we wel dat steeds meer talenten niet meer bij OHL, maar ook bij andere clubs zullen terechtkomen na het zesde middelbaar, want de kern van OHL zal op een gegeven moment vol zitten.”

Dichter bij mooi voetbal kan je niet komen

KAA Gent Ladies, de grootste meisjes- en vrouwenvoetbalclub van het land!